Pistetäänpä tämän kauden harjoittelut muistiin, niin tiedetään mistä taas keväällä aloitetaan. Päätähtäimemme on pelastuskoiratoiminnassa jossain tulevaisuudessa (mikäli ihminen tai koirat osoittautuvat sopiviksi lajiin).  Lisäksi aloittelemme näyttelyharrastusta.

Tottis
Peppi kävi keväällä pentukurssin. Elokuussa aloitettiin tottelevaisuuskoulutuksen peruskurssi käyttäytymiskuvauksen jälkeen. Kuvauksessahan Peppi todetiin ihmisiä kohtaan hyvin avoimeksi, jopa hullunrohkeaksi ja oppimisintoiseksi. Kurssi jatkuu vielä pari kuukautta vuodenvaihteen yli. Seuraaminen (käännökset oikealle, vasemmalle ja 180 astetta), paikallamakuu, sivulle tulo, liikkestä istuminen ja paikalla seisominen onnistuvat jo aika mukavasti, useimmiten. Eniten harjoittelemista vaatii luoksetulo, maailmassa kun on niin paljon mielenkiintoista!

Vieno aloitti pentukurssin heinäkuussa, heti ensimmäisten rokotusten jälkeen. Kurssin loppukokeesta Vieno sai täydet pisteet. :) Vienon osaamisrepertuaariin kuuluu seuraaminen käännöksineen, paikallamakuu, liikkestä istuminen ja sivulletulo. Hiukan on myös harjoiteltu liikkestä seisomaanjäämistä  sekä maahanmenoa sivulle. Vienon taidot ovat vielä selvästi pentumaisempia kuin Pepillä, muuta yritys kuitenkin kova. Luoksetulo Vienolla sujuu sen sijaan selvästi paremmin. Omat ihmiset ovat sille  tärkeämpiä kuin suuri maailma.

Jälki
Peppi aloitti peko (pelastuskoira) -ryhmässä toukokuussa. Alkukesä meni treeniporukan kanssa jälkiharjoitusten parissa. Aloitettiin makkararuudusta ja -jäljestä. Loppukesästä jätettiin herkut jäljeltä pois, matkaa pidennettiin reilusti ja lisättiin kulmia sekä esine. Pepin jäljet ovat tällä hetkellä useampien satojen metrien mittaisia ja kulmia on monta jälkeä kohti. Jäljet sujuvat hyvin, myös kulmat löytyvät aina. Esineet koiruus merkkaa, mutta niiden ilmaisua pitää vielä harjoitella. Jälkien ikä on ollut pisimmillään 2 tuntia. Keväällä otetaan ohjelmaan ainakin toisten tekemät jäljet ja jäljen vanhentaminen.

Vieno kokeili ensimmäisiä makkararuutuja ja -jälkiä 8 viikon ikäisenä. Peko-ryhmään Vieno liittyi heinäkuussa. Elokuussa aloitettiin jälkikoulu. Vienon kanssa ollaan tehty samoja harjoituksia kuin Pepinkin kanssa. Kulmat ja jäljen aloitus vaativat vielä harjoittelua, joten niiden harjoitelua jatketaan. Jälkikoulu jatkuu vielä muutaman viikon mikäli lunta ei tule lisää.

Haku
Tämä on Pepin lempilaji. Hakuharkat aloitettiin elokuussa ensin poisjuoksevalla maalimiehellä ja sitten maalimieshaamuilla (maalimies ensin näyttäytyy koiralle ja sitten piiloutuu), joista siiryttiin pian piilossa oleviin maalimiehiin hakualueen takarajalle saakka. Peppi etsii hyvin, eikä jätä hommaa kesken. Se lähtee toimeen sellaista vauhtia, että jalat hädin tuskin osuvat maahan. Ilmaisu on sen sijaan vielä ihan hakusessa. Suunnitelmissa on haukkuilmaisu, mutta pihahdustakaan ei ole vielä saatu ulos ilmaisuharjoituksissa. Kaikki Pepin haukut kohdistuvat sen itsensä määrittelemiin vartiointitehtäviin. Talven aikana harjoitellaan siis ilmaisua.

Vienon kanssa ollaan menossa maalimies haamuna -kohdassa. Keväällä jatketaan pidentämällä matkaa ja siirtymällä piilossa oleviin maalimiehiin. Ilmaisuksi Vienolle on tulossa rulla. Harjoittelut on jo aloitettu vesiletkun pätkillä, joita Vieno tuo jo aika mukavasti.

Rauniohaku
Molempien koirien osalta mennään samassa kohtaa haun kanssa. Pepillä maalimiehet ovat olleet jo osittain piilossa, ei sentään vielä kokonaan umpipiiloissa. Vienolla taas on raunioillakin ollut vielä haamut käytössä. Häiriötekijöinä on käytetty voimakkaasti savuavia nuotioita.

Esineruutu
Pepille esineruutu tuottaa vaikeuksia. Se ei voi käsittää, että metsässä pitäisi etsiä esineitä ihmisten sijaan. Tarvitsemme lisäharjoitusta kotipiirissä, sisällä ja ulkona ilman treeniporukkaa. Treeniporukan läsnäollessa tilanne muistuttaa liikaa ihmishakua.

Vienolla esiruutu onnistuu yllättävän hyvin, vaikka sitä on harjoiteltu vasta muutaman kerran. Harjoituksissa keskitytään jatkossa erityisesti esineen luovutukseen ja vaihtelevasti erilaisiin esineisiin.

Näyttelyt
Peppi on käynyt mätsärissä kahdesti ja Vieno kerran. Molemmilla yksi näyttelykeikka takana. Pepin kanssa harjoitellaan erityisesti juoksua, seisominen onnistuu jo varsin mallikkaasti. Vieno tarvitsee seisomaharjoituksia.

Ihminen menköön talven aikana etsintäkurssille ja trimmausoppiin. Ensiapukurssi on myös syytä käydä lähiaikoina, edellisestä kun on jo kulunut yli kymmenen vuotta.